• Työstökoneiden geometria- ja lasermittaukset

    Työstökoneiden geometria- ja lasermittaukset

Lasermittaus

Lasermittaus - Työstökoneen geometria, paikoitus- ja toistotarkkuus on tärkein asia mittatarkkojen kappaleiden valmistuksessa.

Lasermittaus mahdollistaa työstökoneiden paikoitus- ja toistotarkkuuksien varmentamisen tehokkaasti. Lasermittauksien tulosten perusteella voimme kompensoida työstökoneen paikoitusvirheet ohjaukseen automaattisesti.

Lasermittaus ja muut mittauspalvelumme

Teemme geometria mittauksia sekä paikoitus- ja toistotarkkuusmittauksia koko Suomessa. Käytämme mittauksissa Renishaw lasermittalaitteita. Kauttamme myös DBB, eli Dual ball bar mittaukset, joissa mitataan kahden akselin yhdenaikaista liikettä. DBB-mittaus kertoo nopeasti työstökoneen kunnon ja mittatarkkuuden.

Lasermittaus todentaa työstökoneen paikoitus- ja toistotarkkuudet, jonka jälkeen paikoitusvirheet kompensoidaan ohjaukselle. Useimmissa työstökoneiden ohjauksissa on jo valmiina kompensointitaulukot johon paikoitusvirheet korjataan.

Korjauksessa kerrotaan koneelle virhe, joka kone ottaa huomioon akselien liikkuessa. Jokainen akseli on kompensoitavissa erikseen.

Esimerkiksi iso aarpora ja sen X akselin liike kompensoidaan siten, että ohjelmallisesti ajetaan koneen koko liikealue sadan millimetrin välein. Lasermittauksella todennetaan jokaisessa pysähdyspisteessä todellinen liikematka. Pyydetyn ja todellisen liikematkan ero ilmoitetaan kompensaatiotaulukkoon joko + tai – merkkisenä. Normaalisti taulukossa annetut kompensaatiot ovat joitain sadasosia tai tuhannesosia.

Kun lasermittaus on saatu valmiiksi ja kone on saatu kompensoitua kaikkien akseleiden osalta, toimitamme mittausraportin koneen paikoitus- ja toistotarkkuuksista.

DBB mittauksissa mitataan koneen kahden akselin yhdenaikaista ympyrämäistä liikettä. Normaalisti tämä tehdään koneen X/Y akseleille. DBB mittaus antaa helposti ja nopeasti tiedon koneen mitattavien akseleiden kunnosta kuten välyksistä, servojen säädöistä ja monista muista asioista.

Suosittelemme lasermittauksia ja DBB-mittauksia tehtävän säännöllisesti, jolloin mahdolliset geometriamuutokset tai akseleiden kulumiset löydetään nopeasti ja voidaan olla varmoja että työstökone on mittatarkka ja työstettävät kappaleet ovat laadultaan hyviä.

Teemme myös työstökoneiden geometriatarkastuksia kalibroiduilla mittakivillä. Geometriatarkastuksissa mitataan akseleiden suorakulmaisuuksia toisiinsa nähden. Työstökoneen tarkkuuden takaamiseksi on myös erittäin tärkeää että työstökoneen geometria eli akseleiden suorakulmaisuus toisiinsa nähden on kunnossa.

Kaikista tekemistämme mittauksista kuten lasermittauksista, DBB-mittauksista ja geometriamittauksista annamme myös kattavan raportin ja tarvittaessa myös suosittelemme mahdolliset korjaustoimenpiteet.

Lasermittaus - Ota yhteyttä ja kysy lisää mittauspalveluistamme.

Lataa esite tästä

(Simsotec_geometriamittaus_A4.pdf, 519KB)

www.simsotec.fi
Käytämme sivuillamme evästeitä asiakaspalvelun parantamiseksi. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.